Kellékek az óvodakezdéshez

Így augusztus végén beindul a nagy készülődés. Nemcsak az iskola-, de az óvodakezdés is előkészületeket kíván. Én magam is tapasztalom, az elmúlt két hét alatt rengeteg oviszsákra, tornazsákra érkezett megrendelés. Ami miatt sokan megtalálnak szerintem az, hogy a gyerekek neve és jele is kérhető a zsákokra. Továbbá a dínós, tűzoltós, járműves designtextilek szintén személyesebbé teszik őket.

collageoviszsakok.jpg

A gondos anyukák már augusztus elején megrendelték ezeket és biztosan kikérdezték az óvónőt arról, mivel is kell készülni az első napokra. Óvodája válogatja, mi az, amit ők biztosítani és minek kell sajátnak lennie.
A teljesség igénye nélkül lássuk a legfontosabb kellékeket, amik megkönnyítik a kicsik mindennapjait.

1. Oviszsák
Sok múlik azon, hogy az öltözőben milyen tárolási rend van kialakítva, de mindenképpen kell egy olyan tárolóhely, amit a gyerek elér, sajátjának érzi, kincseit, tárgyait is elrejtheti benne.
Ami biztosan legyen a zsákban: benti ruha, amiben könnyen mozog, kényelmes, nyúzható, koszolható. Mert bizony az ilyesmi gyakran előfordul az óvodában. Helyesek a trendi csillogó nyuszikás pólók és csőfarmerek, de egyszerűen a gyereket sajnálom, amikor egész nap benne feszeng, másrészt pedig a pólót, amikor spenót fejdísz kerül a nyuszikára. Ebből kiindulva legyen a zsákban váltóruha, ebből is legalább egy szett, póló, nadrág, bugyi, zokni. Idővel kiderül, melyikből kell több tartalékban.

Ezek ősszel kiegészülhetnek koszolható sárnadrággal, gumicsizmával, télen overállal, egyujjas kesztyűvel (ne ötujjas kötött!!! oviban mit sem ér). Nagyon hasznos darabok, nem kell délután azzal szembesülni, hogy abban a ruhában kell hazavinned, amiben napközben hócsatát vívott az olvadó hóban.

Tudom, nagy mumus a szülőknek, de hasznos, hogy legyen a ruhákon rajta a jele vagy neve a lurkónak. A mi ovinkban igencsak kiszúrás lett volna kankalint vagy gyöngyvirágot hímeztetni a ruhákba, de ha ott van a címkén a név, már nyert ügyünk van egy kérdéses ruhadarab gazdájának keresésekor. 6 éves korban már tisztább a dolog, már jók ebben, de a kis 3 éves még egy frissen vásárolt cipőnél is zavarba jön, hogy övé-e.
Ezen az oldalon például profi, bevarrható címkét lehet rendelni, névvel és jellel.

2. Tornazsák
Ideális esetben a kicsik is tornáznak hetente egyszer tornateremben, átöltözve. Változó, hogy melyik óvoda mit kér, de legyen benne egy póló és egy hosszú nadrág. Azért hosszú, hogy kúszás-mászáskor ne horzsolódjon a kis térde.
Tornacipő- na ez legyen egészséges talpkialakítású, nem fűzős, könnyen fel lehessen venni, de ne essen le könnyen a lábáról.:) Az pedig már mellékes, hogy tetsszen neki és ne nője ki pár hónap alatt.

3. Fogmosó-szett, fésű
Ideális esetben fogmosó poharat és fogkrémet biztosít az óvoda. Ez praktikus, mert egyen méretűek, jellel ellátottak és a fogkrém adagolása is egyszerűbb, mint egyesével a különböző tubusokból. A fogkefe gumis részére érdemes alkohol filccel ráírni a nevet, mert az év közbeni fogkefe és pohármosáskor nagy keveredés lehet. A fésűn is legyen rajta a neve.

4. Váltócipő
A választásban fontos szempont a gyerek lába, járása, esetlegesen lúdtalpa. Egy cikk a supinált cipőkről. Tapasztalatom szerint a szandálok kényelmesebbek, szellőzik benne a lábuk és egyedül könnyebben fel tudják venni. Például ilyeneket, innen.

collageszandik.jpg


5. Ágynemű
Azaz kispárna, takaró, ezekre huzat és lepedő. Ezekkel kapcsolatban nincs túl sok tapasztalatom, az átlagos párna mérete 40x50cm, a takaróhuzaté 90x140cm. Az újfajta rakásolható ágyak mérete 74x144 cm, sok helyen lehet kapni erre szabott vízhatlan vagy sima gumis lepedőt, egészen kedvező áron. Van ahol kérnek pizsamát, van ahol már nem.

Amit még az ovikban szoktak kérni, az a szalvéta, papírzsepi, wc-papír, nedves törlőkendő. Ezekből elég a közepes minőségűt venni, mert gyorsan fogyó eszköz (egy orrtörlés=egy zsepi, amiből pár perc alatt sok a kukában tud landolni).

Épp ma reggel találtam egy letölthető, nyomtatható listát bölcsi-ovi-iskolakezdéshez, ezzel még ki lehet egészíteni a fenti felsorolást.

Amibe most nem megyek bele, a nagyobb falat, a lelki rákészülés, gyereknek, felnőttnek is egyaránt. Ehhez a témához kapcsolódó blogbejegyzés egy másik óvónénitől. És ez is.