Varrógép-mustra 2.

A varrógépvásárlás szempontjai kezdő varróknak

Ha varrógép vásárlást tervezel, bizony nehéz dolgod van, óriási a kínálat. Összegyűjtöttem néhány szempontot, ami segíthet abban, hogy a neked megfelelőt válaszd. Szubjektív az írás, saját tapasztalataim alapján írom, sokat varrok, de nem különleges dolgokat. De talán épp ezért tudok otthoni használatra szánt gépeket ajánlani.

istock_68059829_web.jpg

MENNYIBE KERÜL?

Nem elsődleges szempont, de azért eléggé leszűkíti a választékot, ha meghatározod, mekkora az az összeg, amit a gépre szánsz. Mivel főleg az első gép vásárlóinak szól a lista, ezért egy alapáras gépnél ez max. 40-50 ezer forint körül mozog. Sokszor hasonlítom a varrógépet az autókhoz, a varrást az autóvezetéshez. Így ár tekintetében a varrógépeknél is vannak Suzuki és Mercedes kategóriák. De inkább nézzünk ki egy, a kettő közötti márkát, pl. Singer, Brother, Toyota.

HASZNÁLT VAGY ÚJ? RÉGI VAGY ÚJ?

Ha újonnan veszed, természetesen ha bármilyen probléma merül fel, az adott jótállási időn belül visszaviheted. Több webáruház ajánlatát össze tudod hasonlítani ár tekintetében is.

Használtan is vásárolhatsz gépet, de figyelj, hogy hozzáértő szakembertől vedd. Ha van rá lehetőség, ki is próbálhatod, ő még talán többet is tud róla mondani, mint amit egy webshopban vásárláskor tudsz meg a gépről. Ők is szoktak egy rövidebb garanciát vállalni.

Ami a régi mellett szól, az a megbízhatóság, időtállóság, a fém külső és belső, viszont lehet, hogy már nem kapsz hozzá olyan könnyen alkatrészt, kiegészítőt, illetve nehezebb mozgatni a súlya, terjedelme miatt.

MIRE FOGOD HASZNÁLNI?

Elsősorban tudom, háztartási használatra, de ki tudja, lehet, hogy ráállsz egy speciális területre (pl. patchwork, jersey varrás), szóval érdemes egy kicsit előre gondolkodni. Ha rugalmas anyagok is szerepelnek a terveid között, legyen rajta stretch program és jó ha van overlockot utánzó öltés.

Ha applikálni szeretnél majd, az öltésszélességet és öltéstávolságot több fokozatban lehessen rajta szabályozni.

Ha vastag anyagok is terítéken lesznek, legyen strapabíróbb. Nem kell kifejezetten farmervarrót venni, de azért érdemes előtte tájékozódni, hogy bírja-e.

De alapvetően a sokféle talppal, tűkkel még több lehetőséged van, azt pedig a géphez utólag is tudsz venni.

Amelyik extrákra például nincs elengedhetetlenül szükséged:

→ automata cérnabefűzés (hacsak nem nagy-nagy mumusod a művelet),

→ egylépéses gomblyukvarrás. Ez az egyszerű gépeknél 4 lépéses, teljesen megfelelő az is, sokkal kézenfekvőbb a folyamat is.

→ sok-sok hímzőöltés. Ha ránézel egy varrógép öltésválasztó gombjára, hirtelen el tud kábítani a sok-sok program. Az én gépemen az öltéstípusok 2/3-a hímzőöltés, szinte sosem használom őket. Attól nem jobb egy gép, hogy többféle öltést tud.

Nekem jelenleg 5 varrógépem van, szinte mindegyik más márka. Tudatosan így is vettem őket, hogy mindegyikről tudjak véleményt mondani.

Ilyen típusúak a gépeim: Singer Tradition 2282, Singer Tradition 2250, Brother kd144s, Toyota RA31-RS2000, Ikea Sy

Következő írásomban róluk írok jellemzést és elmondom, melyiket kinek, mire javaslom.

Amennyiben szívesen megtanulnál varrni és kipróbálni a gépeket, mielőtt döntesz, szívesen várlak varrótanfolyamaimon. A Mókusodú facebook oldalán az események között megtalálod az aktuálisat: https://www.facebook.com/mokusod/