Mókusnak lenni életforma

Mintamókus varrodúja

Varrógép-mustra 2.

A varrógépvásárlás szempontjai kezdő varróknak

Ha varrógép vásárlást tervezel, bizony nehéz dolgod van, óriási a kínálat. Összegyűjtöttem néhány szempontot, ami segíthet abban, hogy a neked megfelelőt válaszd. Szubjektív az írás, saját tapasztalataim alapján írom, sokat varrok, de nem különleges dolgokat. De talán épp ezért tudok otthoni használatra szánt gépeket ajánlani.

istock_68059829_web.jpg

MENNYIBE KERÜL?

Nem elsődleges szempont, de azért eléggé leszűkíti a választékot, ha meghatározod, mekkora az az összeg, amit a gépre szánsz. Mivel főleg az első gép vásárlóinak szól a lista, ezért egy alapáras gépnél ez max. 40-50 ezer forint körül mozog. Sokszor hasonlítom a varrógépet az autókhoz, a varrást az autóvezetéshez. Így ár tekintetében a varrógépeknél is vannak Suzuki és Mercedes kategóriák. De inkább nézzünk ki egy, a kettő közötti márkát, pl. Singer, Brother, Toyota.

HASZNÁLT VAGY ÚJ? RÉGI VAGY ÚJ?

Ha újonnan veszed, természetesen ha bármilyen probléma merül fel, az adott jótállási időn belül visszaviheted. Több webáruház ajánlatát össze tudod hasonlítani ár tekintetében is.

Használtan is vásárolhatsz gépet, de figyelj, hogy hozzáértő szakembertől vedd. Ha van rá lehetőség, ki is próbálhatod, ő még talán többet is tud róla mondani, mint amit egy webshopban vásárláskor tudsz meg a gépről. Ők is szoktak egy rövidebb garanciát vállalni.

Ami a régi mellett szól, az a megbízhatóság, időtállóság, a fém külső és belső, viszont lehet, hogy már nem kapsz hozzá olyan könnyen alkatrészt, kiegészítőt, illetve nehezebb mozgatni a súlya, terjedelme miatt.

MIRE FOGOD HASZNÁLNI?

Elsősorban tudom, háztartási használatra, de ki tudja, lehet, hogy ráállsz egy speciális területre (pl. patchwork, jersey varrás), szóval érdemes egy kicsit előre gondolkodni. Ha rugalmas anyagok is szerepelnek a terveid között, legyen rajta stretch program és jó ha van overlockot utánzó öltés.

Ha applikálni szeretnél majd, az öltésszélességet és öltéstávolságot több fokozatban lehessen rajta szabályozni.

Ha vastag anyagok is terítéken lesznek, legyen strapabíróbb. Nem kell kifejezetten farmervarrót venni, de azért érdemes előtte tájékozódni, hogy bírja-e.

De alapvetően a sokféle talppal, tűkkel még több lehetőséged van, azt pedig a géphez utólag is tudsz venni.

Amelyik extrákra például nincs elengedhetetlenül szükséged:

→ automata cérnabefűzés (hacsak nem nagy-nagy mumusod a művelet),

→ egylépéses gomblyukvarrás. Ez az egyszerű gépeknél 4 lépéses, teljesen megfelelő az is, sokkal kézenfekvőbb a folyamat is.

→ sok-sok hímzőöltés. Ha ránézel egy varrógép öltésválasztó gombjára, hirtelen el tud kábítani a sok-sok program. Az én gépemen az öltéstípusok 2/3-a hímzőöltés, szinte sosem használom őket. Attól nem jobb egy gép, hogy többféle öltést tud.

Nekem jelenleg 5 varrógépem van, szinte mindegyik más márka. Tudatosan így is vettem őket, hogy mindegyikről tudjak véleményt mondani.

Ilyen típusúak a gépeim: Singer Tradition 2282, Singer Tradition 2250, Brother kd144s, Toyota RA31-RS2000, Ikea Sy

Következő írásomban róluk írok jellemzést és elmondom, melyiket kinek, mire javaslom.

Amennyiben szívesen megtanulnál varrni és kipróbálni a gépeket, mielőtt döntesz, szívesen várlak varrótanfolyamaimon. A Mókusodú facebook oldalán az események között megtalálod az aktuálisat: https://www.facebook.com/mokusod/

 

Válts zöldre!

Környezettudatos szokások kialakítása tárgyakkal

Közeleg a Föld napja, minden évben eszembe jut, hogy nekünk kis embereknek is illene tennünk pár apró dolgot Földünk védelme érdekében. Ha nem is megváltani a világot, de mégis hiszek a "sok kicsi sokra megy" elvében.
Sok okosságot, tanácsot lehet olvasni már a neten, átfutunk rajta, persze, konstatáljuk, hogy kevesebb szemetet kellene termelni, kevesebbet pazarolni, aztán ugyanúgy folytatjuk beidegződött rossz szokásainkat.
Az a tapasztalatom, hogy ha kézzel fogható, tárgyi dolgokat társítunk egy új szokás kialakításához, azok segíteni tudnak a változtatásban.
Sorra vettem három típusú hulladéktermelő néhány napi rutinját.

  • Az "anti-zöld" embernek eszébe sem jut, hogy a szemét, amit nap mint nap termel, kevesebb is lehetne.
  • A kezdő környezetvédőnek vannak jó szokásai, de kell még rá időt, fáradságot áldoznia.
  • A haladó pedig igen tudatos, hosszútávon gondolkodik.

 lead_600x338.jpg

 

Lássuk a szokásokat és a hozzájuk kapcsolható használati tárgyakat:

1. Folyadék-fogyasztás
Eléggé lerágott csont, de ez az egyik olyan szokásunk, ami a legtöbb szemetet termeli, ha nem figyelünk oda.
anti-zöld: Hetente hordja fel az ásványvizes pakkot a harmadikra és naponta hordja le az utána keletkezett szemetet.
kezdő: Szódagépet vagy vízszűrő kancsót vásárol és csak ritkán palackos ásványvizet.
haladó: Vízszűrő berendezést szereltet a csapra, így hosszú időre biztosított az iható csapvíz.


Szerezd be: szódagép, vízszűrő kancsó, víztisztító berendezés


Nekünk ilyen szódagépünk van:

soda-stream-jet-szodagep--fekete-ezust.png

kép innen


2. Folyadék-tárolás
A fogyasztáshoz kapcsolódik természetesen az is, hogy miben visszük magunkkal vagy tároljuk, ha éppen nem vagyunk otthon.
anti-zöld: Mindennap új palack vizet/üdítőt vásárol, sorra dobja ki a vegyes szemétbe.
kezdő: Ritkán vesz újabb palackot, ha igen, a szelektív kukába dobja, laposra taposva.
haladó: Kulacsot vásárol, amit mindennap magával visz és még feltölteni sem felejti el.


Szerezd be: kulacs

bpa-mentes-equa-kulacs-bobitas.jpg

BPA-mentes kulacs az Ökokuckótól

3. Zöldségvásárlás

Talán eljön majd az idő, hogy örökre elfelejtsük a nejlonzacskók használatát, de még nem találtak ki rá mindenhol elfogadott alternatívát.
anti-zöld: A két szem almát, dinnyét és egy darab paprikát is külön-külön zacskózza a közértben. Akár a mákszemeket is külön csomagoltatná, ha az eladó hajlandó lenne rá.
kezdő: Igyekszik a legkevesebb zacskót használni, a meglévőt újra felhasználja.
haladó: Nem kér zacskót. Visz magával, vagy újrahasználható hálós zsákba teszi a terméket.


Szerezd be: hálós zsák

rec1.jpg

innen


4. Bevásárlás

A nejlonszatyrok már szinte mindenhol fizetősek, sok országban már be is tiltották a használatát.
anti-zöld: Minden vásárláskor nejlonszatyrot vásárol, ami hegyekben áll otthon.
kezdő: Néha visz magával szatyrot, mert már sokba kerül, ha a boltban vásárolja.
haladó: Mindig a táskájában tartja csinos kis textilszatyrát és abba pakol. Ha nejlonszatyrot kap, kukás zacskónak használja fel.


Szerezd be: vászonszatyor (amit hordani sem átallsz)


osziindas1.jpg


5. Hulladékgyűjtés

Az sem mindegy, mibe dobod a háztartásban keletkezett szemetet, hogyan tárolod, szelektálod.
anti-zöld: Egy hatalmas szemetesbe tesz mindent, vegyesen, amit kétnaponta kell ürítenie.
kezdő: Hogy ne teljen olyan hamar meg a szemetese, néha külön tartja a nagyobb papír- és műanyag hulladékot.
haladó: Szelektív szemetese van, amibe szabályosan gyűjti és teszi a hulladékot a nagy kukákba. Az "elvetemült" még komposztál is.
Nálunk nagyon bevált, már vagy 15 éve így gyűjtöm a szemetet. Egyszer kell megvenni a kukát és utána automatikusan abba teszed, minden alkalommal nagy megnyugvással, hogy milyen helyesen!


Szerezd be: szelektív szemetes

  

kuka1.jpgkuka2.png                  kép innen


Ahogy látható, egy haladó környezetvédő a felsorolt tárgyakból egy egész készletet tart magánál, otthonában. Ez azonban nem elég, fontos, hogy előrelátó legyél, hanem használd következetesen, vidd magaddal, mert egyébként nem ér semmit. Ez jelenti a tudatos környezetvédelmet.

A tárgyak közé sorolhatnám a varrógépet is, vagy legalábbis a tűt, mert bizony nadrágon cipzárt cserélni, zoknit stoppolni is környezettudatos szokás.
De sokat tehetünk még a csomagolás, étkezés, takarítás területén is. Például mosáshoz szerezz be: mosószappan+mosószóda+szódabikarbóna= mosószer. Itt a pontos recept.
Különíts el a kamrában/garázsban/tárolóban egy olyan dobozt, helyet, ahol a veszélyes hulladékot, használt ruhát, izzókat, lejárt gyógyszereket, festékeket, sütőolajat tárolod. Egy évben egyszer mindenhol van lomtalanítás, szánj rá egy kis időt, energiát és vidd el őket a megfelelő helyre. Az Újrahasználati Központban például elég sok mindent le tudsz adni.


És hogy egyszerű legyen leváltani a nejlonzacskókat, összeállítottam egy textilből varrt, időtálló, mosható szettet.
"Válts zöldre" csomagom 5 féle alternatívát nyújt a nejlonzacskók használatára.

csomag.jpg


Tartalma:
3 db Re-cekker - hálós zsákok a zacskók helyettesítésére. Tárolásra is kitűnő, a spájzban felakasztva remekül szellőzik benne a zöldség. Mosható, pillanatok alatt megszárad. Mindez egy kis tárolózsákban, ami elfér a táskádban, hogy bármikor nemet mondhass a műanyag zacskókra.


1 db vászon kenyeres zsák - A lenvászonnak köszönhetően a kenyér a zsákban jól szellőzik. Alkalmas gyógynövények tárolására is.


2 db textilszalvéta szendvicsek csomagolására, tépőzárral záródik, vízhatlan belsővel.

1 db stílusos vászonszatyor erős vászonból, a napi bevásárláshoz.

2 db kis vászonzsák apró dolgok, magvak, fűszerek, levendula tárolására.

Részletek itt.

Fogadkozás vagy tervezés?

Hasznos tippek, letölthetők az új évre

Igen, tudom, sokan hülyeségnek tartják az újévi fogadalmakat, mondván "úgysem fogod betartani", "nem január elsején kell fogadkozni" stb.
Én ha nem is teszek fogadalmakat, a nagy tervezgethetnék akkor is rámjön. Ilyenkor előveszem a jövő évi naptáramat és az összes hozzá tartozó tervezőlapot és beírom előre a fontos dátumokat. Ezzel már elő is jönnek a fogadalomszerű tervek is. És ez jó! Ez visz előre, keretek közt tart, rosszabb napokon van miért felkelni.


Apropó naptár...két évig a DM-es Lifebookot használtam, nagyon bejött, cuki grafika, hasznos oldalak, spirálozott. Idén már nem a Papetritől rendelték és le is maradtam róla, szóval be kellett hogy érjem egy szimpla naptárral, amit most a matricák és a plusz oldalak dobnak fel.

Tipp: Szerezz be egy igazán használható naptárt. Segít a tervek véghezvitelében és mindent egy helyen vezethetsz.

ujev.jpg

kép innen


Szóval tervek... tavaly két dolog működött, amit egész hónapban/évben végig tudtam vinni.
Az egyik a munkámból adódóan a "Minden nap varrj meg 5 dolgot!" kihívásom volt. A naptáramban strigulákkal jelöltem a becélzott napi 5 darabot és esténként bekarikáztam a teljesített mennyiséget. Ez persze nem sikerült minden nap és persze ha egy nap többet sikerült befejezni, akkor utólag bekarikázódhatott az elmaradt strigula.

Eredmény? Voltak hetek, hónapok, amikor teljesen tudtam tartani, de összességében elég foghíjas lett a naptár, úgyhogy idén az ésszerű 3 darabnál maradok, így nem marad el a lelkesedés.


Januárban megcsináltam a "The 31 day detox plan"-t azaz a 31 napos rendrakós kihívást. Ennek az a lényege, hogy van egy 31 napos/pontos listád a lakás rendberakásához, lomtalanításához, takarításához, amin szépen végig kell menni. Ezt érdemes elsején kezdeni, mondjuk január elsején.
A jó hír, hogy vannak Free for all (szabad a pálya) napok, amikor eldöntheted, hogy szabadnapot tartasz vagy más olyan területet raksz rendbe, ami nincs a listán, esetleg a heti elmaradást pótlod. Mert bizony vannak húzós területek (kamra...uhhh, hűtő...ajjj), amik vagy időigényesek vagy utálatosak. De ha ott van a listán és elhatároztad, hogy végigcsinálod, akkor nagy levegő...és egy évben egyszer hadd menjen.
Ha persze arra a napra nincs időd, cserélhetsz is, a lényeg, hogy 31-ére rend legyen, fellélegezzen a lakás és persze te is.

Idén is megcsinálom, bár most kevesebb dolgom lesz, mert a tavalyi rendet sikerült elég jól tartani.

Itt a lista: https://www.cleanandscentsible.com/home-organization-30-day-detox-diet-2015/


Tipp: Ezzel párhuzamosan olvasd el Marie Kondo, azaz KonMari könyvét, hogy teljes legyen a rendrakás-projekt.

youcandoit.png

kép innen


Amit még hasonlóképpen betartandó tervnek határoztam el, az a rendszeres blogírás. A heti egy elég húzósnak tűnik, úgyhogy kétheti-havi beosztáson agyalok, a témáktól függően. Ezt is szigorúan teendőlistán pipálva. Na például ezt is most írogatom, gyűjtögetem egy naptárba a halogatott témákat.


Aztán persze ott vannak a nagy falatok, mint a varrótanfolyam, workshopok, nyári tábor, nem lehet időben elkezdeni a tervezést.

A további hasznos tervezők listája:

 

Ha kíváncsi vagy, sikerült-e betartanom az éves elhatározásokat, kedveld oldalamat vagy kövesd a blogomat!

Boldog új évet!

Mintamókus

Textilhulladék a magyar háztartásokban

Hova kerül a ruhagyűjtő konténerekbe tett ruha? Mi készül az újrahasznosításra kerülő textilekből?

Mivel jómagam is textillel foglalkozom és gyakran újrahasznosítom is azokat, érdekelt, hogy a textilnek mint hulladéknak milyen esélyei lehetnek még a túlélésre, egy második életre.
A HuMusz-házban megrendezett előadáson Hartay Mihály, az egyik magyarországi textilfeldolgozó kft. kommunikációs vezetője nagyon alaposan körbejárta a témát.


Magyarországon évente 60-80 ezer tonna ruha kerül szemétbe, kb. 1500 gyűjtőkonténerbe. Sajnos ez igen kevés, Nyugat-Európában 7-szeres ezek mennyisége, csak Berlinben, egyetlen városban mintegy 5000 konténer van.
Ha valaki otthon egy ruhadarabját kidobásra ítéli, jobb esetben nem a háztartási kukában landol, hanem gyűjtőkonténerbe rakja vagy karitatív szervezetnek adja. A karitatív szervezetek óriási mennyiségű adományt kapnak, de tárolási helyük véges. Főleg akkor nem tudják tárolni a ruhákat, amikor például az emberek tavasz elején beviszik a téli ruhadarabokat, tehát az arra rászorulók nem szezonális öltözéket kapnak. Így bizony, igaz a pletyka, a szervezetek a konténert üzemeltető céggel szerződésben vannak, akik a fennmaradó mennyiséget megveszik, így konvertálják pénzzé az adományt.

index.jpg


Lássuk, mi történik ezekkel a textilekkel:

  • 60-70 %-uk újrahasználódik, azaz eladják külföldre. A magyar használt ruhák minősége rosszabb azokénál, mint amilyeneket most a turkálókban találunk, tehát nem itthon használják újra, hanem Afrikában, Ázsiában. Vevői igények szerint válogatva (pl. szín, évszak, méret) bálázzák a ruhákat, még azt is kérhetik, hogy legyenek kisebb bálák is, hogy az afrikaiak a fejükön is el tudják vinni azokat. Ott olyannyira szükség van ruházatra, hogy olcsóbban még a felemás cipőkre is van kereslet!

bala.jpgBálázott ruhák (kép innen)

  • 15-20 %-ukat hasznosítják újra, azaz második életet kapnak géprongy, kárpitos termék, geotextília, ipari vatta, szigetelő anyag, ágybetét, párnatöltet formájában. Na és persze ne feledkezzünk meg a recycle divatról, designról. Például farmerből készít hordható, trendi ruhákat a Sharolta, a RéthyFashion nevű márkák, és persze menő bútorok, huzatok, textilszőnyegek is születnek használt ruhákból.

elemiszal.jpgElemi szálakra bontott textil (kép innen)

  • 6-8 %-uk energetikai hasznosításra kerül, azaz cementgyári erőművekben elégetik.

 

Mint minden környezetvédelemmel kapcsolatos téma, ez sem zárult happy-enddel. Sok-sok törekvés van civil szervezeti szinten, ami köré csoportosulnak a zöld gondolkodású emberek is, viszont itt is magasabb szinten dől el minden, vagy épp nem nem változik semmi.
A textilhulladékot csökkenteni kell, a meglévőt pedig minél hatékonyabban újrahasznosítani.

notgarbage.png


Hogyan?

  • A textiliparban zajló tömeggyártást például lelassíthatná, ha a divatipari termékeket termékdíjassá tennék és ezt környezetvédelmi célokra fordítanák.
  • A gyűjtési hálózat tovább építésével, újrahasználati központok létrehozásával még nagyobb arányban kerülnének újra használatba a ruhák.
  • Ha a feldolgozási technológiát korszerűsítenék állami támogatással, a textilek sokoldalúbban és nagyobb mennyiségben kerülhetnének újrahasznosításra, pl. egészségügyi vatta, elemi szálakra bontott textil formájában.
  • A sok "Vedd meg! Legyen a tied!" reklámok zajában a szemléletformáló munkát kellene javítani.
    Én, te, mi mit tehetünk? ÖNMÉRSÉKLET! A mostanában olyan divatos minimalizmust terjesszük ki a gardróbunkra is, vagy legalább a silány minőségű ruhadarabokat ne vásároljuk meg.

recycle_1.jpg

Egyszer folt, hol nem folt...

Gyors szösszenet egy folteltüntetésről

Hozzájutottam egy klassz pulcsihoz, csak egy baj volt vele, egy kivehetetlen fekete folt volt az elején. Kitaláltam, hogy tüntessem el. Nem csodaszerekkel próbálkoztam.

Itt volt a folt: img_3701.JPG

Jött az ötlet, hogy eltakarom valamivel. De milyen forma, szín, milyen anyagból? Szürke, filc, szív. Tökéletes!

img_3702.JPG

Sablont készítettem, kiszabtam, elhelyeztem, cikkcakk-öltésekkel rávarrtam. 5 perc! És nagy szerencse, hogy nagyjából középen volt a folt.

img_3703.JPG

A pulcsi teljes valójában:

pulcsi.JPG

Varrógép-mustra

A varrógép vásárlás szempontjai

Nagy falatnak ígérkezett, halogattam is az első elektromos varrógépem megvásárlását. Aztán drága mókuspárom a faalávalóval megoldotta a dilemmát egy IKEA-s varrógép személyében.

sy-varrogep-feher_0134990_pe291762_s4.JPG

 

A történet ott kezdődik, hogy nekem egy most már réginek számító lábbal hajtós Lucznik 431-es varrógépem van. Pont ilyen:

muszaki_regiseg_lucznik_431_varrogep_56911_1.jpg

kép forrása

Így festett(em) 15 évvel ezelőtt: 

varrogep_festes_2002_vagott.jpg

Nem titkolt tervem varrótanfolyamot indítani gyerekeknek, ahol modern, elektromos gépen kell megtanítani a varrást. Bár én maradok a réginél és legszívesebben ezt ajánlanám, de hát haladni kell a korral.

Ha nagyon megfontoltan akarunk vásárolni, az alábbi szempontsor alapján rostálhatunk az ezer meg egy kínálatból.

  • cél

Mire fogod használni, mennyire bonyolult dolgokat fogsz varrni, milyen anyagból?

Nálam ugye egy egyszerű hobbivarrógép beszerzése volt a cél, hiszen varrást szeretnék rajta tanítani, főleg gyerekeknek, kezdőknek. Nem lenne szerencsés egy bonyolult szerkezet elé ültetni őket. Ez a gép alapvető háztartási varrásra alkalmas, 13 öltésminta közül lehet választani. 10 részes kiegészítő-csomagot tartalmaz.

Nem kell millió funkció, hacsak nem haladó varró vagy, akinél újabb és újabb igények merülnek fel. Én már jó sokat varrtam és egyre bonyolultabb dolgokat, mégis a 13 öltésminta közül kb. hármat fogok használni. A leggyakrabban pamutvásznat varrok, de szóba jön még a vastagabb vászon, farmer, selyem is.

  • minőség

Erről nehéz nyilatkozni, majd a varrással töltött évek megmondják, de jókat olvastam róla, alapvetően megbízható. Csak fém alkatrészei legyenek, ne műanyag, mert azok hamar tönkremennek. A Singer elég megbízható még mindig. Amikről jókat olvastam még, az a Bernina és a Janome márkák, ezeknek az ára nyilván már nem alapkategória.

  • ár

A legolcsóbb gépek 30 000Ft körül kezdődnek, de szerintem az 50 000Ft-os ár már megbízhatóbb minőséget takar. Az utóbbi árkategóriásakat érdemes akciósan beszerezni.

  • méret, hordozhatóság

A fogantyú segítségével könnyen hordozható, súlya 6.2 kg.

  • kinézet 

Utolsó szempont, de mégis...ha csak ez alapján kellett volna választanom, biztos megakad a szemem rajta. Olyan kis kompakt a kinézete és persze a kék-sárga színeknek köszönhetően gyerekvarrógépnek is elmehetne. A varrógép neve 'SY' svédül varrást jelent, mi mást.

collagevarrogep.jpg


Ami új és hasznos funkció a lábbal hajtóshoz képest az a szabadkar, az orsócsévélés, a gomblyukvarró talp. Ezekről egy másik posztban olvashatsz majd.

Ebben a blogban angolul bővebben olvashatsz erről a varrógépről.

Itt pedig én a Lucznikkal, munka közben.

img_3231.JPG

Zöld-ség Mintamókus módra

Európai hulladékcsökkentési hét 2016.

A héten volt az Európai hulladékcsökkentési hét, ami aktualitását adja e posztomnak.

Egy klassz kis kihívásra invitál a szelektalok.hu, ahol bejelölheted azokat a szokásaidat, tevékenységeket, amiket vállalnál a hulladékmennyiség csökkentése érdekében.

Itt találod: Kihívásra fel!

recycle.jpg

Nem vallom magam zöldnek, elkötelezett környezetvédőnek, mégis van néhány szokásom, fontos pont az életemben, amikhez ragaszkodom.


1. Elkezdtem természetes összetevőkből készült kozmetikumokat használni, a Magister Products mellett tettem le a voksomat, itt is írtam róluk. Jó lenne minél több természetközelibb terméket megenni, hozzájutni, magunkra kenni, magunkat körülvenni. A takarításban ebben még fejlődnöm kell, de az ecet, mosószóda már helyett kapott a szekrényben.


2. Alap talán, de szelektíven gyűjtöm a szemetet már vagy 10 éve, még akkor is, amikor a zsákokkal kutyagolni kellett a hulladékszigethez. Egy kis összefoglaló a szelektíven gyűjtés szabályairól.
A komposztot is gyűjtöttük egy darabig a konyhában, de praktikus okokból felhagytunk vele (pár naposan benn a lakásban könnyen rátalálnak a muslincák :( )

3. Az idei lomtalanításkor nem átalltam beállni turkálni, használható dolgokat keresni. És bizony sokmindent megmentettem a kárhozattól, játékokat, szövőkeretet, kisszéket...


4. Rendszeresen járok ruhacserére a Müszi-be (link), ahol ahány ruhát hozhatok, amennyit elviszek. Így ugyan nem fogy itthon, de legalább használható lesz helyette. Itt egyébként jó kis anyagokat is találok varráshoz is és a családtagoknak, barátoknak is akad egy-két menő darab.


5.Van a városban, konkrétan Zuglóban kettő Ajándékdoboz nevű kis fabódé, ahova adományként lehet itthon nem használatos, "másnak még jól jöhet" tárgyakat, ruhákat lehet tenni és el is hozni. Az ott található dolgok 90%-a ruházat, és sokszor kupis is, de legutóbb például rendezetten, összehajtogatva csücsültek a polcon.


6. Van egy csoport a facebookon, aki szeret turkálni, annak ez egy virtuális turkálás, a sokféle vicik-vacak közt kincset találni. Cserealapú, ami neked haszontalan, azt feltöltöd, ha valakinek megtetszik, cserébe te is nézelődhetsz nála, illetve mindenkinek van kívánságlistája.

És hogy ez hogyan kapcsolódik a varráshoz?
Mondom:
- soha nem kell gombot vennem, mert mindenhonnan felhajtom a jobbnál jobb gombokat, így összegyűlt jó pár kiló, nagy a választék


- rengeteg otthon tengődő, jobb sorsra érdemes méterárut, rövidárut is kaptam/cseréltem már a fenn említett csoportban

- a ruhacseréről is újrahasznosulnak szép mintájú vagy egyszerű pamutvásznak


- szinte az összes fadobozom, tárolóm, még a polc is így került hozzám, 0 forintért, amiket aztán felújítottam, lefestettem
- szereztem már vasalót, lámpát így, szintén anyagi ráfordítás nélkül


- csak a legapróbb textildarabokat dobom ki, a tenyérnyi ajándékokhoz kiválóan felhasználhatóak még a nagyobbacskák

És közben nagyon jó érzés, hogy ezekkel az apró dolgokkal hozzájárulok én is ha nem is annyira a hulladékmennyiség csökkentéséhez, de legalább nem növeléséhez.

Tökvarrás gyerekekkel

Egy mini varrótanfolyamot rögtönöztem a múlt héten az óvodásaimnak. Na jó, hogy rögtönöztem, az túlzás, órákig szabtam és készítettem elő a tökalapokat. Szóval tököket varrtunk. Egyszerre 2-3 gyerek dolgozott csak, ha alapos munkát akarunk, ennyi bírható, hogy senkinek ne menjen el a kedve a varrástól. :)

Apropó kedv... természetesen a lányok önként és dalolva álltak a varrásnak, a fiúk "Én majd később..." kijelentéssel elodázták kicsit a dolgot, őket az győzte meg, hogy körülöttük egyre több gyereknek lett "saját készítésű töke", amivel büszkélkedhetett. Hát mit ne mondjak...tipikus...

tokvarras2.jpg

Az persze nem győzte volna meg őket, ha sorolom, hogy miért is jó, ha megtanulsz varrni.

1. Fejleszti az ujjaid finom mozgását, hogy szépen tudj írni és más ügyességet igénylő feladatban is te legyél a legjobb.

2. Koncentrációt igényel a tűbefűzés, az öltésekre figyelés. Ez is hasznos az iskolában, hogy el tudj mélyülni a munkában.

3. Fejlődik a szemmértéked, arányérzéked. Ha később valaki ilyen pályára kerül (pl.mérnök, grafikus), sokkal könnyebb dolga lesz akkor.

4. A varrás türelmet igényel, szóval ha nem veszted el, egyre kitartóbb leszel más kihívást igénylő feladatokban is.

5. Fejlődik esztétikai, azaz szépérzéked. Meglátod a szépet a környezetedben és igényed is lesz rá, hogy magadat is széppel vedd körül.

6. Precizitás, pontosság, igényesség is kell a varráshoz. Megtapasztalhatod, hogy ha csúnyán öltesz, csak úgy összedobod, lenyisszantod, akkor a végeredmény sem szemet gyönyörködtető, kevesebb az örömöd, a dicsérő szó, pláne, ha ajándékba adod.

Szóval nem tartottam ilyen szentbeszédet, lássuk a gyakorlatban mindez hogyan valósult meg.

Tehát az elején még leegyszerűsítettem a gyerekek dolgát, az ő feladatuk volt a tűbefűzés, de csomót már én kötöttem a végére. Ez volt az első alkalom, úgyhogy majd legközelebb jönnek az eggyel nehezebb részfeladatok.tokvarras3.jpg

Ezután a 20 cm átmérőjű kerekre szabott narancs színű anyagot egyszerű fércöltéssel körülvarrták. Az öltések helyét még filccel bepontoztam, így csak az adott pöttyön kellett leölteni. Persze jócskán akadt olyan eset, hogy nem ugyanazon az oldalon öltöttek tovább, vagy kedves kis csomócskák keletkeztek. Ilyenkor "Add ide"...visszaölt, kibogoz...

tokvarras1.jpg

A következő lépés volt a cérna összehúzása, majd a kapott bugyor tömőanyaggal kitömése, elvarrás. Piros fonallal körbetekertük, szárat tettünk bele.

Sablon segítségével szabókrétával megrajzolták a levelet és kivágták, majd az egyszerűség kedvéért most ragasztópisztollyal rögzítettük hozzá a tökhöz.

Indát kötöttek rá duplacsomóval, és ez lett a végeredmény:

tokvarras5.jpg

Helyes dísze lehet az őszi asztalnak, utána pedig tűpárnaként funkcionálhat.

Vágjunk bele! De mivel?

10 alapeszköz a szabáshoz, varráshoz

Varrós blog lévén itt az ideje számba venni azokat az alapeszközöket, amelyek elengedhetetlenek, ha varrni kezdesz.

img_3085.JPG

Az én alapkészletem

MÉRŐSZALAG, VONALZÓ
A varrást megelőzi a szabás, ehhez mérni kell. A jó mérőszalag mindkét oldalán számozott, az ellentétes oldalról kezdődően. Egy jó hosszú favonalzóval pedig hosszú egyenes vonalakat lehet húzni.

SZABÓKRÉTA
Vehetsz speciális szabókrétát boltban, de tökéletes az otthon vékonyra kopott szappan is, aminek keskeny a széle.szabokreta.jpg

forrás

SZABÓOLLÓ
Alapkellék a szabáshoz. Sokkal szebb, pontosabb munkát végezhetsz egy profi, jól élezett ollóval. Óriási a különbség, érdemes beruházni. A Fiskars és a Solingen a név a szakmában, jó élezéssel  szerintem elkísér egy életen át. A textilszabáson kívül másra ne használd, mert még a papírvágás is roncsolhatja az élét.
A normál szabóollók többnyire 23-26 cm hosszúak a nyelvükkel együtt. A szabás pontosságát segíti, hogy a jó szabóolló pengéje nem egyenesen folytatódik nyeléből, hanem azzal valamilyen szöget zár be. Az alsó penge így szépen rásimul a szabóasztalra és stabilan vezethető.

KISOLLÓ

Apróbb dolgok vágásához, pontosabb szálvágáshoz használatos, ennél is fontos a jó él.      kisollotarto.jpg

Ötletes kisolló és tűtartó csuklóra (innen)

VARRATBONTÓ
Nagyon hasznos kis kellék. Az alapkészlethez tartozik, bár sokáig nem volt ilyenem. Varrat bontásakor hasznos, a széthúzott  varrást a varrásmentén, öltésenként kell elvágni a két anyagdarab között. Óvatos bánásmódot igényel, mert a varratbontó könnyen belevághat az anyagba.

varratbonto.jpg

forrás

GOMBOSTŰ, VARRÓTŰ
A gombostűket az anyagok varrás előtti összetűzésére, a varrótűt kézzel varráshoz használjuk. A varrótűknél főleg a méret a lényeg, illetve hogy milyen anyagot kívánsz varrni vele.

CÉRNA
Jó sokféle van, néhányra van szükséged, sok-sok színben. Erről bővebben később.

TÖMŐPÁLCA

Nem tudom, más hogy nevezi, és van-e hivatalos neve, de többszörösen is az elengedhetetlen darabok közé tartozik. Én egy kiszuperált ecset nyelét használom (ld. legfelső képen jobbra), a következő esetekben:

- kifordításoknál pl. a sarkok pontos kifordításakor.

- plüssfigurák, párnák tömésekor, hogy a szűk helyekre is eljusson a tömőanyag. És mivel az egyik vége  keskenyebb, a másik vastagabb, váltogathatom közben.

       - orsózásnál, amikor az alsó szálat adó bobbinra tekerem a cérnát.

VASALÓDESZKA, VASALÓ

A vasalód jó, ha mindig kéznél van, folyton szükség van rá. Szabás előtt, kifordítás után, pánt levasalásakor, a munka végeztével.

VARRÓGÉP
És végre eljutottunk a varráshoz. Varrógép-mustra bejegyzésemben olvashatsz majd róla.

 

Ezek voltak az alapeszközök, amelyek egy kezdő műhely kellékei. Vannak azonban egyéb, a szabás-varrást megkönnyítő csodaeszközök is, ezekkel folytatom legközelebb.

Ha érdekelnek, mik kerülnek ki a kezeim közül, boltomban megnézheted őket.

Sablonszöveg nélkül, azaz a vásárlói értékelés ereje

Egy kis marketing

floral-wreath-with-thank-you-message_23-2147559723.jpg

 

Annak apropóján írom ezt a bejegyzést, hogy egyre több vásárlómtól kapok köszönő e-mailhez csatolt fényképeket termékeimről új otthonukban vagy új kisgazdájuk társaságában. Ez nagyon kedves gesztus tőlük. A Meskán pedig több mint 200 pozitív értékelést kaptam vásárlóktól azóta, mióta megnyitottam a boltom. Ennél sokkal többen voltak, de ennyien értékeltek írásban. A legtöbbjük nem a  "Minden rendben zajlott...", "Az adás-vétel megtörtént..." sablonszöveget írta, hanem sokatmondóbb, más vásárló felé bizalmat ébresztő mondatokat.


Amiért nagyszerű dolognak tartom az vevői értékeléseket, arra nemrégiben jöttem rá. Nem csábulok el könnyen a  mindenféle szép szavaknak, valahogy több kell az általános reklámszövegnél. Leírom röviden a sztorit: Kifogytam a mindenféle kencéimből és elhatároztam, hogy áttérek a természetes kozmetikumokra. Már régóta szemeztem a Magister Products termékeivel. Ami miatt úgy döntöttem, hogy innen, ezeket rendelem, a termékek összetételén és az árakon túl, azok a vásárlói értékelések voltak. Tudom, hogy jó marketingfogás a pozitív vásárlói értékelések kérése, közzététele, de aki profin és hitelesen akarja csinálni, nem gyárt kamu értékeléseket. Ahogy megbízom abban, hogy 100%-osan természetes összetevőkből áll az a krém, úgy hiszek is ezeknek a szavaknak.


Szóval összeállítottam magamnak egy csomagot (épp aznap érkezett a csomag Besenyszögről, amikor meglátogattak minket besenyszögi barátaink). Nagyon guszta, igényes a csomagolás, és hát nem csalódtam, isteni illatok, jól felszívódó, vizes alapú, és tényleg finom, puha tőle a bőröm.  A kedvencem a levendulás éjszakai hidratáló arckrém.

10000 forint fölött egyébként ingyenes a szállítás és érdemes figyelni az akciókat, kupon-napokat a további kedvezményekért.


img_2784.JPG

Visszatérve az értékelésekre, remélem azok a szavak is ilyen bizalomébresztőek termékeimről, amiket én kaptam. Nagyon szívmelengető olvasni:
"Uwe bagoly egy tünemény, türelmesen tűri a nyaggatást. szeretjük!"

"Nagyon meg vagyok elégedve a párnákkal, amiket Mintamókustól vásároltam. Több színből választhattam, a leveleimre gyors választ kaptam, Mintamókus nagyon profin és gyorsan megvarrta és átadta nekem a megrendelt terméket. Csillagos ötöst érdemel, köszönet neki még egyszer! :)"

"Abszolút meg voltam elégedve, gyors és megbízható, és nagyon köszönjük, egy jól sikerült évzáróhoz járultak hozzá a fejdíszek! :D"

"Egyszerűen imádom! kényelmes, praktikus és nem utolsó sorban öröm ránézni. :) az eladó végtelenül kedves, tehetséges, és szuper dolgai vannak!"

Ez mondjuk vicces: "A termék guszta, funkcióját ellátja." (egy szemkötő volt)

A legcukibb "köszönet-kép":

oviszsak.jpeg

 

Na jó, ennyit az öntömjénezésről, csak jó olvasni a hálás szavakat, ezek adnak értelmet a sok varrógép felett görnyedő órának.

 

süti beállítások módosítása