Vágjunk bele! De mivel?

10 alapeszköz a szabáshoz, varráshoz

Varrós blog lévén itt az ideje számba venni azokat az alapeszközöket, amelyek elengedhetetlenek, ha varrni kezdesz.

img_3085.JPG

Az én alapkészletem

MÉRŐSZALAG, VONALZÓ
A varrást megelőzi a szabás, ehhez mérni kell. A jó mérőszalag mindkét oldalán számozott, az ellentétes oldalról kezdődően. Egy jó hosszú favonalzóval pedig hosszú egyenes vonalakat lehet húzni.

SZABÓKRÉTA
Vehetsz speciális szabókrétát boltban, de tökéletes az otthon vékonyra kopott szappan is, aminek keskeny a széle.szabokreta.jpg

forrás

SZABÓOLLÓ
Alapkellék a szabáshoz. Sokkal szebb, pontosabb munkát végezhetsz egy profi, jól élezett ollóval. Óriási a különbség, érdemes beruházni. A Fiskars és a Solingen a név a szakmában, jó élezéssel  szerintem elkísér egy életen át. A textilszabáson kívül másra ne használd, mert még a papírvágás is roncsolhatja az élét.
A normál szabóollók többnyire 23-26 cm hosszúak a nyelvükkel együtt. A szabás pontosságát segíti, hogy a jó szabóolló pengéje nem egyenesen folytatódik nyeléből, hanem azzal valamilyen szöget zár be. Az alsó penge így szépen rásimul a szabóasztalra és stabilan vezethető.

KISOLLÓ

Apróbb dolgok vágásához, pontosabb szálvágáshoz használatos, ennél is fontos a jó él.      kisollotarto.jpg

Ötletes kisolló és tűtartó csuklóra (innen)

VARRATBONTÓ
Nagyon hasznos kis kellék. Az alapkészlethez tartozik, bár sokáig nem volt ilyenem. Varrat bontásakor hasznos, a széthúzott  varrást a varrásmentén, öltésenként kell elvágni a két anyagdarab között. Óvatos bánásmódot igényel, mert a varratbontó könnyen belevághat az anyagba.

varratbonto.jpg

forrás

GOMBOSTŰ, VARRÓTŰ
A gombostűket az anyagok varrás előtti összetűzésére, a varrótűt kézzel varráshoz használjuk. A varrótűknél főleg a méret a lényeg, illetve hogy milyen anyagot kívánsz varrni vele.

CÉRNA
Jó sokféle van, néhányra van szükséged, sok-sok színben. Erről bővebben később.

TÖMŐPÁLCA

Nem tudom, más hogy nevezi, és van-e hivatalos neve, de többszörösen is az elengedhetetlen darabok közé tartozik. Én egy kiszuperált ecset nyelét használom (ld. legfelső képen jobbra), a következő esetekben:

- kifordításoknál pl. a sarkok pontos kifordításakor.

- plüssfigurák, párnák tömésekor, hogy a szűk helyekre is eljusson a tömőanyag. És mivel az egyik vége  keskenyebb, a másik vastagabb, váltogathatom közben.

       - orsózásnál, amikor az alsó szálat adó bobbinra tekerem a cérnát.

VASALÓDESZKA, VASALÓ

A vasalód jó, ha mindig kéznél van, folyton szükség van rá. Szabás előtt, kifordítás után, pánt levasalásakor, a munka végeztével.

VARRÓGÉP
És végre eljutottunk a varráshoz. Varrógép-mustra bejegyzésemben olvashatsz majd róla.

 

Ezek voltak az alapeszközök, amelyek egy kezdő műhely kellékei. Vannak azonban egyéb, a szabás-varrást megkönnyítő csodaeszközök is, ezekkel folytatom legközelebb.

Ha érdekelnek, mik kerülnek ki a kezeim közül, boltomban megnézheted őket.